Facebook reklámkészítés II. – a célcsoport

Hogy mivel keres a Facebook évente 5 milliárt dollárt? Legnagyobb részben a reklámokkal. És hogy miért? Mert ilyen pontosan csak kevés médiumon keresztül tudjuk üzenetünket eljuttatni az emberekhez.
“A reklámra költött összegek fele pénzkidobás. Csak azt nem tudom, melyik fele” – mondta John Wanamaker 1900 körül. A legfrissebb felmérések szerint, ez mára lecsökket 37%-ra. Arra nincs befolyásunk, hogy kik nézzenek meg tévéreklámot, vagy kik halgassanak meg egy rádióreklámot. A Facebook zseniálitása pont ebben rejlik, hogy megtudjuk adni azoknak a felhasználóknak a tulajdoságait, akikhez szeretnénk eljuttani reklámunkat. Nézzük hogyan!Facebook ikon reklámkészítéshezElőző cikkünkben bemutattuk, hogyan készítsünk el egy fizetet hirdetés Facebookon. A követekező lépés annak beállítás, hogy kiknek jelenítsük meg.

Kik lássák a reklámunkat?
A Facebookon saját, személyes profilunk kialakításánál nagyon sok információt megadunk önként magunkról. Korunk, lakhelyünk, nemünk, iskolánk, munkahelyünk és még sorolhatnám. Ezen adatok alapján nagyon pontosan célba tudjuk juttatni a reklámokat: csak azon felhasználók képernyőjén jelenik meg a hirdetés, akiket beállítottunk.
Az alapadatok alapján történő célzásnál még hatékonyabb az érdeklődési kör alapján kiválasztani célcsoportunkat. Az eddig lájkolt oldalakat alapján választhatunk felhasználókat. Az állatorvosi klinikák esetén érdemes kisállatokkal kapcsolatos oldalakat beállítani. A példa kedvéért egy budapesti állatorvosi rendelőnek szánt reklámnak állítjuk be a célcsoportját.
állatorvosi rendelő facebook reklám készítése

A Facebook reklámkészítő felülete

Demográfiai célzás életkor szerint
Piackutatás vagy személyes tapasztalat alapján érdemes felmérni a vállalkozás vásárlóinak életkorát és ez alapján beállítani a reklámokat. Hasznos lehetne mélyinterjús vagy fókuszcsoportos kutatással megkérdezni a fogyasztóinkat, hogy ki dönt a családban, hogy melyik állatorvos választják. Hiszen lehet, hogy a tizenéves gyereknek van ideje utánanézni az internetet a közeli kisállat rendelőnek, így őt is célozhatjuk reklámokkal.

Demográfiai célzás nemek alapján
A facebookos reklámok kialakításánál lehetőség van nemek szerint megjelentetni a reklámokat. Ez hasznos lehet egy nőkre vagy férfiakra specializált termék vagy szolgáltatás népszerűsítésénél, illetve máshogy tudjuk megszólítani a nemeket. Érdekesség, hogy a Provet Állatorvosi Szakrendelő reklámjai egyaránt céloztak nőkre és férfiakra, mégis az oldal követőinek 80%-a nő.

Tegezés-magázás.
Magyar sajátosság a tegezés-magázás. Aranyszabálynak tekinthető, hogy 35 év alatt tegezünk reklámokban, 35 év felett magázunk. Egyes cégek ezt a kérdést komolyabban veszik és egységesen kommunikálnak minden felületen. Például az IKEA Magyarországon elsőként minden vásárlóját tegezi a marketingkommunikációjában, illetve az OTP Zrt., egy jellemzően megbízható imázs kialakítására törekvő, piacvezető magyar bankhálózat következetesen magázza ügyfeleit.

Családi állapot
Családi állapot és családi életciklus szerinti szegmentációra is több lehetőséget kínál fel a Facebook. Egyrészt családi állapot szerint választhatunk egyedülálló, kapcsolatban, eljegyzett és házas között. Egy állatorvosi praxisban ennek ott lehet relevanciája, hogy az egyedül élők máshogy tekintenek kisállatukra, mint a családosok. Ezért érdemes lehet őket máshogy megszólítani. E kérdés további piackutatást igényel. Tény, hogy nem is adja meg mindenki magáról ezeket az adatokat.
Az életciklushoz tartozik az is, hogy a felhasználó még tanul vagy már dolgozik. Kevésbé fontos ez egy állatorvosi rendelő esetében, viszont ott ahol a célcsoport homogén e tulajdonság szerint, ott egyetemenként külön-külön reklámokat készíthetünk.

Nemzetiség
Budapesten magas az itt élő külföldiek aránya. A “vet budapest” kifejezést havonta 720-an írják be google-be, míg az “állatorvos budapest” kifejezést 2900-at. Látható, hogy érdemes az angol nyelvűekre is célozni Budapesten. Itt téves adatokat kaphatunk, ugyanis sok magyar is angolul használja a Facebookot, így hozzájuk is eljuttatja a reklámot a rendszer. Ez nem feltétlen kiküszöbölendő, hisz aki angolul használják a felületet, azok az angol nyelvű reklámot is meg fogják érteni. Esetleg még jó hatással lehet az imázsunkra is, ha látják, hogy angolul is kommunikálunk.

Földrajzi szegmentálás
Magyarországon is lehet településre és azt körülvevő meghatározott távolságban lévő felhasználókra célozni. Budapest esetén kerületre nem lehet célozni, de ha a reklám szövegében feltüntetjük, hogy melyik kerületben található vállalkozásunk, akkor relevánsabb lájkoló tábort toborozhatunk. Az állatorvosi rendelő szolgáltatásait főleg a környéken élők veszik igénybe, de egy 24 órás készültségben lévő rendelőnek városhatáron túlnyúló ügyfelei is gyakran vannak, illetve az egyes szakrendeléseket is gyakran keresik fel az ország távolabbi részéről érkezők. Hatékony először felmérni az eddigi ügyfelek lakcím adataiból földrajzi megoszlásukat és ez alapján beállítani a reklámot.

Társadalmi-gazdasági státusz
A társadalmi-gazdasági alapú szegmentálásra nincs közvetlen eszköz a reklámkészítésnél, itt már trükkökhöz kell folyamodnunk. A reklámcélzás legfontosabb funkciójával, az eddig lájkolt oldalak alapján történő targetálással nagyon jól be tudjuk célozni a felhasználók vásárlóerejét. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy az adott társadalmi-gazdasági rétegre jellemző márkákat írunk be az „Interest” mezőbe.
Magatartási minta. A magatartási alapú szegmentációt is érdeklődési kör alapján tudjuk megvalósítani. Ha például egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésénél az innovátorokat a célcsoportunk, olyan oldalakat kell keresünk, melyeket még csak a kalandvágyó, kozmopolita, új ötletek kipróbálására hajlamos, kockázatot elfogadó felhasználók ismernek és követnek.
állatorvosi rendelőhöz kapcsolódó érdeklődési körök

Azok fogják látni a reklámot, akik már lájkolták ezeket az oldalakat

Dr. Kertész Attila Mihály

állatorvos, diplomás kommunikátor, közgazdász hallgató, állatorvosi rendelők közösségi marketing tanácsadója " "

Kategória: Blogos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Kövess minket Facebookon!