Facebook alapok

A Facebookon bárki létrehozhat üzleti oldalt: elsősorban cégek, sztárok, közösségek, márkák, iskolák, munkahelyek, de ezek mellett gyakorlatilag bármilyen közösséget létrehozni képes szervezet. Ezek úgynevezett üzleti oldalt hoznak létre, melyet lájkolhatunk, azaz feliratkozunk a oldal híreire, ugyanúgy fogja megjeleníteni a hírfolyamunkban állapot frissítésük, mint barátainkét. Persze a Facebook összetett és folyamatosan változó motorja (EdgeRank) erősen szűri, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg a felhasználók hírfolyamában. Például a fiatalok körében gyakori 800 barát és 300 lájkolt oldal mellett rendkívül sok tartalom kaphatna helyet hírfolyamukban.

Rajongók gyűjtési lehetősége a Facebookon
Ha elkészítettük az üzleti oldalt, több lehetőségünk is adódik, hogy rajongókat gyűjtsünk. Míg a személyes oldalakon ismerősnek jelölhetünk bárkit, addig ez a lehetőség az üzleti oldalaknál nem található meg. Ennek oka a felhasználók védelme: hogy ne kapjanak spamhez hasonlóan felkérést a cégektől, márkáktól. Azonban saját ismerőseinket meg tudjuk hívni, hogy lájkolják az oldalt.
A következő lehetőség, hogy nyereményjátékokkal toborozzuk a felhasználókat az oldalra. Erről részletesen is írni fogok, hiszen nagyon gyakran alkalmazott lehetőség.

Fizedett hirdetés
A leghatékonyabb eszköz a releváns célcsoport elérésében ugyanakkor a Facebook hirdetés készítése, mely a felhasználók felületén a képernyőn jobb oldalon található hasábban jelennek meg. Amikor új tartalmat nyitunk meg (legyen a kép, személyes profil vagy saját csoport), frissülnek a reklámok is, így előfordulhat, hogy csak kevés ideig látható a monitorunkon az adott reklám. Felépítésük egyszerű: egy kis képből és egy rövid szövegből állnak.
A két legegyszerűbb formája: csak képet szöveget, illetve egy videót is tartalmazó reklám:

Be tudjuk állítani, hogy reklámra kattintás után egyből a Timeline-ra vigye a felhasználókat a link, vagy egyedi oldalakat is beállíthatunk. Úgynevezett aloldalakat hozhatunk létre, melyen például egy teljes képernyős képet jeleníthetünk meg. Ezen a képen érdemes leírni a legfontosabb dolgokat és kis képekkel meg is jeleníteni őket a rendelőnkről, hiszen így növelni tudjuk a lájkolás esélyét, hogy bemutatjuk, hogy mit fog lájkolni és miért jó az ő szempontjából, mit tudunk adni a felhasználónak.

Dr. Kertész Attila Mihály

állatorvos, diplomás kommunikátor, közgazdász hallgató, állatorvosi rendelők közösségi marketing tanácsadója " "

Kategória: Blogos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Kövess minket Facebookon!